Social Icons

Kako se čuvaju pravi biseri


Biseri, oni skupocjeni i pravi, prelijepe su male "dive" u vašoj kutiji za nakit i očekuju da se prema njima tako i ponašate. Uvijek ih držite odvojeno od ostalog nakita, njegujte ih najboljim sredstvima za čišćenje koja su vam na raspolaganju i rukujte sa njima sa dužnom pažnjom, u najmekšim rukavicama!

Ako se prema biserima budete tako ponašali, godinama ćete ih nositi i uvijek izgledati vrlo skupocjeno i otmjeno. Biser sadrži naslage sedefea, supstance veoma slične zubnoj caklini. I baš kao i zubna caklina i sedef je vrlo osjetljiv na različite vrste kiselina poput onih koje sadrže parfemi, sprejevi za kosu, sapuni i drugi kozmetički preparati.

Zato ih uvijek stavljajte pred sam izlazak, tek pošto ste se kompletno obukli, našminkali i napravili frizuru. Uz to, svaki biser je veoma nježan na dodir i ne treba ga držati pored ostalih dagocenih "kamenčića" ili metala, oštrih linija i ivica, jer ga mogu oštetiti. Zato bisernu ogrlicu ili narukvicu čuvajte u posebnoj pregradi, kutiji za nakit od najfinijeg materijala. A pošto biseri, s vremenom, mogu pokupiti i masnoću s vašeg tijela i uprljati se, treba ih povremeno, vrlo nježno protljati najfinijom krpicom ili čak najfinijom jelenskom kožicom.

Nemojte da ih perete! Jesu nastali u vodi, ali im voda u njihovom "zrelom dobu" nikako ne prija, jer ako prodre kroz rupicu gdje su probušeni, izazvaće oštećenja. Kada čistite bisere, možete ih na kratko potopiti u aceton jer ih, za razliku od amonijaka ili sirćeta, neće nimalo oštetiti. Biseri ne trpe ni toplotu, pa kutija u kojoj ih držite ne smije biti direktno izložena sunčevim zracima.

Izvor: Zanimljivosti u prolazu 


Moj popis blogova